Online obchody
počítadlo přístupů
online: 0
dnes: 31
týden: 31
celkem: 332263

PROVOZ ESHOPU DOČASNĚ PŘERUŠEN.                            SVÉ DOTAZY TÝKAJÍCÍ SE    ZBOŽÍ MŮŽETE ZASÍLAT         E-MAILEM NA info@prozdravishop.cz.

 

nejnovější produkty
PROVOZ ESHOPU DOČASNĚ PŘERUŠEN. SVÉ DOTAZY TÝKAJÍCÍ SE ZBOŽÍ MŮŽETE ZASÍLAT E-MAILEM NA info@prozdravishop.cz.

ÚČINKY BYLIN A PLODIN

Na této stránce najdete přehled všech bylin a plodin, které nabízíme v našem eshopu a PODROBNÝ POPIS JEJICH ÚČINKŮ.

Řazeno abecedně:

Acai berry více info ZDE

Arónie/Černý jeřáb více info ZDE

Brusinka kanadská více info ZDE

Dračí krev více info ZDE

Goji/Kustovnice čínská více info ZDE

Hercampuri - více info ZDE

Honeybush - více info ZDE

Chlorella - více info ZDE

Káva - více info ZDE

Kakaové boby - více info ZDE

Kokosový olej - více info ZDE

Konopná mouka - více info ZDE

Lapacho - více info ZDE

Maka více info ZDE

Maté - více info ZDE

Mladý ječmen - více info ZDE

Mladý ječmen Green Ways - více info ZDE

Mochyně peruánská - více info ZDE

Noni - více info ZDE

Ostropestřec mariánskývíce info ZDE

Pohanka - více info ZDE

Rakytník řešetlákový - více info ZDE

Rooibos - více info ZDE

Schizandra čínská / Klanopraška - více info ZDE

Vilcacora - více info ZDE

Zelený čaj - více info ZDE

 

 

Acai berry                                                                                            

Acai má prokazatelně pozitivní účinek na celý organismus a právem se řadí mezi úzkou skupinu potravin s vysokou výživovou hodnotou „ Super Foods “.

Acai jsou plody palmy Euterpe oleracea, která se vyskytuje v Amazonii. Palma Acai dorůstá až 25 m a plodí kolem 20kg plodů, které jsou významným prvkem v potravě zdejšího obyvatelstva.

Plody acai temně tmavou barvu díky přírodní látce anthokyaninu (silný antioxidant) a kakaovou vůni a chuť. Testováním antioxidační aktivity bylo zjištěno jedno z nejvyšších čísel ORAC (oxygen radical absorbance capacity), tedy schopnost pohlcení volných kyslíkových radikálů. Acai je tedy v tuto chvíli jeden z nejsilnějších antioxidantů na světě.

Acai obsahuje vitamíny: B1, B2, B3 C, E, A, minerály, nenasycené mastné kyseliny, aminokyseliny, flavonoidy, bílkoviny, vlákninu a především antioxidanty.

Acai bývá využíváno ke zvýšení fyzické i psychické aktivity. U oslabených jedinců s nízkou imunitou. Díky antioxidační aktivitě je acai užíváno proti předčasnému stárnutí a vlivu volných kyslíkových radikálů. Uplatňuje se především u jedinců, jenž jsou jejich vlivům vystaveni nejčastěji (kuřáci, pesticidy a chemická hnojiva v potravě, nadměrné slunění, znečišťující látky z okolí). Hojně je využíváno sportovci k optimalizaci výkonu, či zvýšení svalové hmoty. Acai dále pomáhá udržovat hladinu cholesterolu v krvi a udržuje správné zažívání.

Acai je v poslední době používáno především k hubnutí. Mnohdy je deklarováno jako zázračný doplněk, což samozřejmě není žádný. Nicméně i přes nejasné působení muže dojít při užívání acai k celkem výraznému váhovému úbytku. Pravděpodobně je to způsobeno odstraněním stresového působení volných radikálů a povzbuzením metabolismu.

Tradiční užití: 2 lžičky prášku rozmíchat ve vodě, džusu, šťávě a vypít na lačno. Vhodné užívat 3x denně před jídlem po dobu aspoň 10 dnů, optimálně 21. Pro desetidenní kůru je vhodné 100g balení

Zpět na seznam bylin a plodin

 

Arónie / Černý jeřáb                                                                              

Arónie je opadavý keř původem ze Severní Ameriky. Arónie je velice ceněna pro svůj plod obsahujícívysoký obsah vitamínů, tříslovin a především silně antioxidačních látekantokyanů

Plody arónie - černého jeřábu majívysoký obsah vitamínu C a antokyanů. Antokyany jsou látky nacházející se ve slupce arónie, jenž se vytvářejí spolu s tmavě modrými až černými pigmenty na ochranu plodu před slunečním zářením.  Při měření síly absorpce volných kyslíkových radikálů, způsobujících stárnutí organismu, vykazuje Arónie jednu z nejvyšších doposud (2009) zaznamenaných hodnot. Ukazuje se tak jako vynikající prostředek zpomalující stárnutí organismu a pomáhá se vyrovnávat s civilizačním stresem.

Druhotné působení Arónie spočívá na blahodárný vliv na krevní oběh - vyrovnává tlak a hladinu cholesterolu.Používá se na podporu pružnosti žil a je vhodná i pro diabetikyPoužíváme dále pro správnou odezvu imunitního systému na chronický zánětech a vředech. Arónie podporuje správnou funkci jater.

Tradiční užití: Arónie je trpké nasládlé chuti se zajímavým aftertaste. Doporučuje se ji konzumovat sušenou - tepelně neupravovat. Můžeme ji užívat přímo, nebo rozmixovat a vyrábět silné antioxidační džusy, či s mlékem koktejly. Při užití v nápojích a přidáním malého množství cukru se ztrácí trpkost a vystupuje úžasná specifická chuť připomínající borůvky.

Zpět na seznam bylin a plodin

 

Brusinka /Kanadská brusinka                                                                

Kanadská brusinka má vysoký obsah vitamínu C, tříslovin, minerálů, arbutinu, a především proanthokyanidinů, jenž se ukazují jako jeden z nejúčinnějších látek působícím proti množení bakterií v močovém měchýři a zároveň vynikajích antioxidantů.

Účinné látky v kanadské brusincevytvářejí na stěnách močového měchýře tenký film, zamezující usídlení nebezpečných bakteriích. Celkově má kanadská brusinka mírně antibiotické působení na celý organismus a zabraňuje expanzím zánětlivých onemocnění

Plody kanadské brusinky jsou jemně doslazeny cukrem a obsahují slunečnicový olej a malý obsah bezinkového koncentrátu pro zvýšení fytoterapeutického účinku. Díky tomu jsou lépe konzervovány a jsou vhodné k přímé konzumaci.

Díky vynikající chuti chutná přímá konzumace i dětem, kteří pak brusinku rádi při problémech užívají.

Kanadská brusinka je velmi účinná především v raných fázích infekce, než dojde k přemnožení a usídlení bakteriích v močových cestách. Brusinku je proto vhodné mít doma uchovanou v lednici, pro případ potřeby. Trvanlivost je více než 1 rok a účinnost sušeného plodu je neporovnatelná s tabletkami s minimálním obsahem látek.

Tradiční fytoterapeutické užití: Plnou hrst plodů rozdělit na 3 dávky a ty konzumovat vždy před jídlem.

Zpět na seznam bylin a plodin

 

Dračí krev                                                                                               

Sangre de Drago (Dračí krev) čistý kapalný latex z peruánské rostliny Croton lechleri, kterou domorodci v Peru a jiných částech Jižní Ameriky používají při různých druzích onemocnění. Jeho spektrum použití je velmi široké. Je sbíráno za úsvitu poraněním stromu. Jelikož mízu strom vylučuje nasvoji obranu a k hojení, je jasné k čemu byla brzy po objevení tamnějšími domorodci užívána.

Používá se zevně i vnitřně, především při různých druzích poranění na podporu hojení ran (potíráním na postižené místo) a pro normalizaci orgánů – žaludek, střeva. Dračí krev má i analgetický účinek, tzn. místo po zakapání přestává pálit - bolet.

Nepřekonatelná je dračí krev při stafylokokových infekcích krku a dutiny ústní.  Zde vatovou tyčinkou namočenou v čisté dračí krvi vytíráme postižená místa v ústech a krku

Další použití a podpora: - posiluje imunitní systém - pro zastavení krvácení, pro urychlení hojení, uzavření ran a ochranu - při všech typech zranění, řezných poranění, škrábanců, vnějších jizev, pupínků a dalších kožních problémů před infekcemi - zlomeniny, hemeroidy je stejně obvyklé jako užití - jako podpora správné odezvy organismu při žaludečních zánětech, vředech a kolikách - při střevních obtížích a podporu správného vyprazdňování, střevní - pro posílení plodnosti - při úplavici - jako podpora narušené funkce kůže  (akné, ekzémy, pro zbavení se dráždivých hmyzích kousnutí) - při zánětech dásní, hrdla, ustní dutiny (k výplachům) -při různých virózách a nachlazení - pro stabilizaci krevního cukru- zevně na bércové vředy

Velice dobré zkušenosti máme s použitím na bradavice. Postižené místo zalepíme náplastí nasáklou dračí krví a necháme náplast cca 2 hodiny než se dračí krev plně vstřebá, toto opakujeme ještě na noc. Stačí takto používat 1 - 3 dni. Použijeme nejprve na největší bradavice, ostatní po-té mohou zmizet samy.

Tradiční použití: . Lze užívat vnitřně, 15 kapek rozpustíme ve 100ml vody a užíváme 3x denně. Na výplach úst a kloktání použijeme 30 kapek a kloktáme 3x až 5x denně. Na rány a hnisavá místa je vhodnější. Po třech týdnech přerušit podávání.

Zpět na seznam bylin a plodin

 

Goji / Kustovnice čínská                                                                       

Nejhodnotnější ovoce planety. Vitamínová bomba v té nejstravitelnější přírodní podobě. Nekupujte chemické vitaminové tablety..

První pozitivní účinky lze pozorovat již po 2 - 3 dnech užívání. Do 14 dní pravidelného užívání dochází u 80% uživatelů k alkalizaci a vyčištění krve

Obsahové látky: 18 druhů aminokyselin. Bobule obsahují až 21 stopových minerálů (např. zinek, železo, měď, vápník, germanium, selen a fosfor). Je bohatým zdrojem karotenoidů včetně beta-karotenu (více beta-karotenu než má mrkev). Bobule obsahují 500krát více vitaminu C na váhu než pomeranče a ty jsou na druhé místě. Bobule kustovnice také obsahují vitaminy B1, B2, B6 a vitamin E. Zralé plody obsahují asi 11 mg železa na 100gramů, beta-sisterol, kyselinu linolovou (mastná kyselina), seskviterpenoidy (cyperon, solavetivon), tetraterpenoidy (zeaxanthin, physalin) a betain (0,1 %). Bobule Goji obsahují polysacharidy, které upevňují imunitní systém. Jeden polysacharid nalezený v tomto plodě byl deklarován jako silný sekretový stimulant (jedná se o látku, která podporuje sekreci lidského růstového hormonu v podvěsku mozkovém).

Pozor nenaleťte na levné,supermarketové kustovnice! Většinou se jedná o nestandardní malé plody nasáklé vzdušnou vlhkostí. V domění, že ušetříte nakoupíte mnohem menší množství mizerné kvality. Dobře balené plody jsou velké, suché a pevné, 6ks tvoří jeden gram.

Kvalitní goji má být velmi suchá. Suché pevné plody jsou známky čerstvosti. Kustovnice je velmi hydrofilní (na vzduchu nasává vlhkost), tím pádem starší goji nebo nesprávně skladovaná kustovnice je měkká a vláčná. Pokud Vám měkká kustovnice více chutná, je vhodné nechat omezené množství jeden den v misce na stole. Vlhkost takto kustovnice natáhne sama. Nekupujte měkké kustovnice, platíte za vodu v nich, nikoliv za plody.

Jsme přímými dovozci Goji z čínské oblasti Ninxia, oblasti plodící nejkvalitnější Goji na světě. 

Tradiční užití: plnou hrst dozdělíme do 3 dávek - u dítěte dle velikosti dlaně - jeho hrst - univerzální dávkování pro všechny členy rodiny

Kustovnici vám navážíme na přání. Do košíku vkládáte počet gramů, jenž si přejete zakoupit. Standardně v provozu skladujeme kustovnici vzduchotěsně zabalenou po kilogramových balení. Pokud si tedy objednáte např. 5Kg, obdržíte 5x1kg.

Zpět na seznam bylin a plodin

 

Hercampuri                                                                                             

Hercampuri, bylina z peruánských And známá pod názvem Té amargo, patří k základním očistným bylinám používaným v peruánské fytoterapii.

Hlavní použití: - zejména při jaterních a žlučníkových nemocech - při cukrovce a otylosti i ke snížení cholesterolu.

Další použití: - k očistě organizmu, především k očistě krve - při jaterních potížích (záněty, cirhóza) - posiluje činnost jater - při onemocnění žlučníku - má vliv na tvorbu a vylučování žluči - při žaludečních problémech /pálení žáhy/ - při cukrovce - snižuje hladinu cholesterolu v krvi - při otylosti Bylina je tradičně užívána od dob Inků i ke snížení horečky způsobené malárií.

Dávkování a způsob přípravy: 1 lžičku bylinky zalít 1 litrem studené vody a nechat povařit 5 minut. Odcedit. Pít 3x denně sklenku (cca. 200 ml) odvaru.

Nepřekračovat doporučené denní dávkování. Nedoporučuje se těhotným a kojícím ženám, dětem do 3 let a lidem s vředovým onemocněním žaludku. Skladovat v suchu a temnu, mimo dosahu dětí. Nedoporučuje se při žaludečních vředech. Vývar je barvy sytě žluté, chuti svíravé.

Země původu: Peru

Zpět na seznam bylin a plodin

 

Honeybush                                                                                         

Honeybush je chutí i vůní velmi podobný známému rooibosu. Je méně známý díky tomu, že rooibos se lépe pěstuje a kultivuje, zatímco honeybush je dodnes sklízen z planých rostlin.

Honeybush je sklízen v době květu, kdy se v okolí rostliny line výrazná vůně medu. Tuto výraznou vůni a posléze i chuť si honeybush zachovává i po usušení. Pokud máte zkušenost s čajem rooibos pak zjistíte, že honeybush je lahodnější, právě díky oné výraznější medovitosti rostliny. Nálev je jemný se silným aroma květin a medu.

Honeybush má však mimo okouzlující chuti i velmi dobré zdravotní účinky.

Honeybush obsahuje velké množství minerálních látek a antioxidantů, které tělo dokáže velmi dobře využívat. Honeybush je často využíván při virózách, chřipkách či nachlazení. Působí proti virům, bakteriím i plísním. Je vhodný po jídle na podporu trávení. Poslední studie se upírají hlavně k obsahu pinitolu, ketrý zlepšuje účinnost inzulinu a je tedy vhodný při cukrovce. Výborně se osvědčuje při klimakteriu či premenstruačním syndromuZmírňuje menstruační křeče a může upravit menstruační cyklus.

Honeybush neobsahuje kofein a je vhodný i pro nejmenší děti.

Tradiční použití: Lžíci honeybushe na 200ml vroucí vody a nechat 5 - 10 min louhovat. Můžeme dosladit medem.

Zpět na seznam bylin a plodin

 

Chlorella                                                                                             

Chlorella - Chlorella vulgaris kessleri je sladkovodní řasa rostoucí v mírném pásmu v těch nejčistších minerálních vodách. Nyní již je běžně pěstována a díky svým vlastnostem známa po celém světě. Chlorella obsahuje soubor aminokyselin, vitamínů, minerálu a stopových prvků. Díky svým jedinečným vlastnostem dokáže účinně detoxikovat  organismus od toxických látek a volných radikálů.

Pozor pro dobré vstřebání chlorelly je nutné rozrušení buněčné stěny (dezintegrace). Toto máte u nás zaručeno, chlorellu nabízíme v prášku i v tabletách!

Tyto vlastnosti předurčují chlorellu pro použití, kde potřebujeme udržet vysokou výkonnost a stabilitu organismu a nejen tam. Nové studie ukazují, že moderní člověk se během několika let bez GREEN FOOD pravděpodobně neobejde. Civilizační vlivy a okolí plné toxických látek, plní naše těla a jak se zdá momentálně nejúčinnější prevencí vůči tomuto, jsou ZELENÉ POTRAVINY v čele s Chlorellou a spirulinou . Tyto umožňují efektivně toxické látky a volné radikály  z těla odbourávat a zároveň dodávají látky potřebné, které se v naší stravě vyskytují minimálně.

Chlorellu užíváme všude tam kde potřebujeme:

  • vyčistit organismus
  • zvýšit odolnost vůči infekcím a virům
  • zvýšit fyzickou i psychickou výkonnost organismu
  • pomáhá preventivně chránit před civilizačními chorobami - především kardiovaskulárního systému
  • pomáhá při diabetu reguluje hladinu cukru a cholesterolu v krvi
  • reguluje tlak krve

Chlorella s spirulina jsou a budou mnohem častěji využívány díky přirozeným detoxikačním vlastnostem, jenž jsou v dnešním světě plném civilizačních chorob nutností.

Použití: lžičku chlorelly rozmícháme v malém množství vody (džusu, šťávy) a vypijeme. Užíváme 3x denně po dobu 3týdnů. 

Zpět na seznam bylin a plodin

 

Káva                                                                                                     

Káva jako čistě přírodní produkt je výborným zdrojem antioxidantů (má dokonce vyšší procento antioxidantů než zelený čaj a některé druhy ovoce), obzvláště jejich jedné skupiny, která se nazývá polyfenoly. Nejbohatším polyfenolem v kávě je kyselina chlorogenová (kombinace kyseliny kávové a chinové), která reprezentuje důležitou část antioxidantů kávy podílejících se na neutralizaci volných radikálů. Ty se do našeho těla dostávají především vzduchem, potravou a tekutinami.

 

Vědci zatím odhadují, že káva může dodávat až 70 % antioxidantů přijímaných v potravě a tím i chránit kardiovaskulární systém, případně potlačit vznik rakoviny. Tedy obecně řečeno pozitivně působit na zdraví člověka.

Z výživového hlediska chlorogenové a kávové kyseliny reprezentují 7 až 10 % sušiny zelené kávy, z čehož na kofein připadá asi 1-2 %. Bohužel část z nich je během pražení zničena a pouze obsah kyseliny nikotinové (niacin-vitamin B3) se tímto procesem zvyšuje. Obsah niacinu v pražené kávě tak bývá asi 25x vyšší než v kávě zelené (nepražené).

Minerální látky reprezentují v kávě okolo 4 % sušiny, přičemž z výživového hlediska je velmi důležitý zejména obsah draslíku a hořčíku.

Sacharidy tvoří téměř 50 % sušiny zelených kávových bobů. Během procesu pražení však dochází k rozkladu těchto látek a během dalších reakcí vznikají hnědé polymerní a aromatické látky (20-35 % sušiny).

 

Zpět na seznam bylin a plodin

 

 

Kakaové boby                                                                                       

 Kakaové boby jsou výchozí surovina na výrobu čokolády, avšak… Většina z nás vnímá čokoládu jako nutné nezdravé mlsání - nutné proto, že čokoláda tvoří až 1% spotřeby potravin západní civilizace, avšak s kakaovými boby je tomu diametrálně jinak. Kakaové boby se řadí mezi SUPER FOOD a jejich účinky na lidské zdraví jsou nezanedbatelné.

  Kakao obsahuje širokou škálu vitamínů, minerálů, antioxidantů. Kakaové boby obsahují přes 300 různých látek, včetně takových jako anandamid, arginin, dopamin, tryptofan, theobromin. Užívání čistého kakaa doplňuje hladinu hořčíkuv organismu a zabraňuje jeho předčasnému stárnutí. Moderní studie uveřejňují jeden z nejvyšších obsahů antioxidantů v potravinách vůbec. Ovšem zde si musíme dát pozor, kakaový prášek, který již prošel procesem pražení, obsahuje antioxidantů až 20x méně.

  Ovšem to nejdůležitější. Nepražené kakaové boby obsahují látky přímo ovlivňující psychickou pohodu a výkonnost organismu. Díky působení kanabinoidu anandaminu, esenciální aminokyseliny tryptofanu, fenylalaninu a theobrominu dochází k vyplavení několika hormonů mj. serotoninu, jenž mají jako komplex za následek - pocit uvolnění, štěstí, klesnutí hladiny stresových hormonů a zároveň mírnou stimulaci, podněcující k další tvořivosti. Kakaové boby se v tomto stávají skvělým antistresorem a adaptogenem. Pocit uvolnění a mírná stimulace se dostaví již velmi brzy po požití kakaových bobů – řádově do několika desítek minut. Dojde k rozjasnění očí, mysli a ke zvýšení chuti do práce. Kakaové boby se tímto stávají skvělým pomocníkem při studiu, či psychicky a fyzicky náročných zaměstnáních a úkonech.

Cítíte se dobře po pozření čokolády? Počkejte až okusíte kakaové boby! Kakaové boby obsahují několikanásobně více energizujících látek. Čokoláda je již ředěna....

  Chuť surového nepraženého kakaa někdo kdysi nazval tou nejčokoládovější čokoládou. Toto přirovnání je maximálně výstižné. Při prvním okusení budete cítit silnou výraznou čokoládovitost avšak beze stop sladkosti. Toto první setkání automaticky vybídne člověka k další ochutnávce. Sekané boby jsou na skus měkké podobně jako lískové oříšky. Neškodí zubům a v menší míře jsou vhodné i pro děti. Na kakaové boby si člověk zvyká postupně během jednoho 50g balení. Mnohým lidem schází enormní sladkost čokolády, avšak po snědění sáčku, po okusení všech pozitivních účinků, se již žádná čokoláda nebude zdát dost čokoládová....

Zpět na seznam bylin a plodin

 

Kokosový olej                                                                                        

Účinků kokosového oleje si v posledních letech začíná všímat i moderní medicína, především z důvodů, že kokosový olej:

  • •používá se preventivně proti srdečním chorobám, senilitě a dokonce i rakovině
  • •stabilizuje hladinu cukru v krvi a snižuje zátěž nadledvinek
  • •nezatěžuje štítnou žlázu ani žlučník
  • •zpomaluje stárnutí buněk
  • •u kojících matek zvyšuje kvalitu mateřského mléka Panenský kokosový olej je vhodný Panenský kokosový olej je vhodný: jako potravina
  • •lehce stravitelný
  • •nezatěžuje žlučník
  • •neobsahuje žádný cholesterol
  • •ideální pro redukci váhy - vhodný doplněk stravy pro hubnutí na smažení, pečení a přípravu pokrmů
  • •tepelně stabilní až do 200°C •nepřepaluje se a neprská
  • •vhodný i do studené kuchyně
  • •vhodný i na pečení všeho druhu
  • •velmi odolný proti žluknutí - oxidaci pro péči o pokožku
  • •plně nahradí běžná tělová mléka
  • •nezanechává mastný film
  • •lehce se vstřebává
  • •vhodný k odličování
  • •vhodný jako balzám po holení či depilaci •vhodný jako mléko po opalování
  • •zklidňuje pokožku a regeneruje spálenou kůži
  • •zabraňuje předčasnému stárnutí kůže a vráskám
  • •ideální pro citlivou pokožku
  • •velmi krásně voní
  • •vhodný jako balzám na rty jak v létě tak v zimě
  • •možno použít do vodní lázně při koupání v boji proti bakteriím a kvasinkám
  • •ničí bakterie, viry a kvasinky
  • •prokazuje vysokou schopnost fytoterapeutických účinků
  • •vhodný jako mast pro hojení vyrážek, jizev či ekzémů apod. pro bělejší zuby a zdravou ústní dutinu
  • •bělí zuby - po několika týdnech čištění jsou zuby viditelně bělejší
  • •zklidňuje dásně
  • •zamezuje tvorbě aftů v ústech na vlasy
  • •velice vhodný na vlasové zábaly či vtírání do vlasů
  • •vlasy vyživuje
  • •dodává vlasům lesk a zlepšuje jejich kvalitu
  • •nezanechává vlasy mastné
  • •odstraňuje i lupy
  • •ideální pro prevenci roztřepaných konečků
  • při redukci váhy •zabraňuje JO - JO efektu při hubnutí •způsobuje pocit dlouhodobějšího nasycení •stimuluje metabolismus
  • •nemusíte se vzdávat smažených pokrmů
  • •100 % přírodní produkt

Nejefektivnějším způsobem redukce hmotnosti je pozvolná a trvalá změna jídelníčku a životního stylu. K tomu Vám pomůže kokosový olej, který:

  • •poskytuje dlouhodobější pocit nasycení (pár lžiček oleje může potlačit hlad na několik hodin)
  • •má menší energetickou hodnotu než ostatní tuky
  • •stimuluje tělesný metabolismus k „vyšším obrátkám“ a tak pomáhá spalovat více energie
  • •nezatěžuje žlučník a štítnou žlázu, jejíž hormony jsou pro vyvážený metabolismus zásadní

Při používání kokosového oleje si můžete být jisti, že dáváte svému tělu to nejlepší. Též vhodný i pro péči o pokožku, pro bělejší zuby a zdravější dásně, pro vlasové zábaly - dodává vlasům lesk a výživu, ničí viry bakterie a kvasinky.

Další informace o kokosovém oleji: Kokosový olej se lisuje za studena při teplotě do 50°C. Kokosový olej je nerafinovaný a neparfémovaný. Kokosový olej je nebělený, bez jakýchkoliv cizorodých látek či chemikálií. Kokosový olej je nefermentovaný, s jemnou chutí a vůní čerstvého kokosu. Kokosový olej neobsahuje cholesterol. Kokosový olej se získává šetrným zpracováním kokosových ořechů sklízených na Srílanských farmách. Odolává vlivům tepla a oxidace, zůstává stabilní i při vysokých teplotách. Je proto skvělou, zdravou náhradou nejen pro vaření, ale i pečení a smažení. Kokosový olej je lehce stravitelný – mastné kyseliny se vyskytují v oleji ve středně dlouhých řetězcích – MCT – které stimulují metabolismus. Podporují vstřebávání dalších látek – např. esenciálních mastných kyselin, kterých je v dnešní době ve stravě nedostatek. Oblíbený je v ayurvédské a vegetariánské kuchyni.

Kokosový olej vyniká množstvím zdraví prospěšných vlastností doložených výzkumy:

  • •kokosový olej snižuje riziko vzniku aterosklerózy a kardiovaskulárních chorob
  • •kokosový olej snižuje riziko vzniku rakoviny a degenerativních onemocnění
  • •kokosový olej pomáhá předcházet bakteriálním, virovým a plísňovým infekcím – působí jako přírodní antibiotikum
  • •kokosový olej zlepšuje funkci imunitního systému
  • •kokosový olej pomáhá regulovat diabetes
  • •kokosový olej je pohotovým zdrojem energie, kterou však uvolňuje postupně, proto je velmi oblíben i u sportovců
  • •kokosový olej podporuje zdravý metabolismus – zlepšuje zažívání a vstřebávání živin, nezatěžuje však štítnou žlázu
  • •kokosový olej obsahuje výživové komponenty důležité pro zdraví – téměř 50% mastné kyseliny laurové, která má antivirové účinky
  • •kokosový olej využívá se při redukci tělesné váhy- poskytuje dlouhodobější pocit nasycení,má však nižší energetickou hodnotu oproti ostatním tukům
  • •kokosový olej pomáhá v prevenci osteoporózy

A navíc – panenský kokosový olej se doporučuje používat při péči o pokožku i vlasy. Jeho molekulární struktura umožňuje kůži snadné vstřebávání. Olej je nasáván pojivovými tkáněmi, které se tak stávají pevnějšími a pružnějšími. Pokožka je hydratovaná a regenerovaná. Je výborný pro suchou a citlivou pokožku. Díky jeho složení, které je blízké tukům v pokožce, se doporučuje i pro miminka, v zimě na suché a popraskané rty, skvělý je i po slunění. Kokosový olej patří mezi nejlepší masážní přípravky.

Zpět na seznam bylin a plodin

 

Konopná mouka                                                                                    

Konopná mouka má vysoký výživový obsah. Neobsahuje lepek. Obvykle ji používáme tak, že nahradíme cca 15 - 30% obsahu mouky běžné.

konopné semeno obsahuje 34% proteinu, 44% tuků a 12% uhlovodíků. Konopný protein je složen ze všech 20 aminokyselin včetně 8 esenciálních. Ze dvou třetin je tento protein tvořen globulárním edestinem, který se blíží globulinu obsaženému v krevní plazmě a zodpovídá za funkční imunitu. Je to vysoce kvalitní, kompletní a lehce stravitelná forma proteinu, narozdíl od masa nebo i sójy, která obsahuje inhibitory trypsinu a dalších trávicích enzymů, ztěžující trávení a způsobující plynatost a další zažívací obtíže. Třetina bílkovinného obsahu je tvořena albuminem, který podporuje správnou funkci ledvin a jater. Fakt, že konopné semeno obsahuje zcela kompletní bílkovinu, je důkazem toho, že rostlinná strava může být plnohodnotnou náhradou konzumace živočišných produktů.

Ke správnému provádění většiny funkcí lidského těla organismus potřebuje tuky ve formě širokého spektra mastných kyselin. Ty jsou zodpovědné za optimální funkci nervového systému, správné fungování mozku, stav pleti, kardiovaskulární systém, produkci hormonů i imunitu. Z tohoto důvodu jsou přímo zdraví nebezpečné tzv. nízkotučné či beztučné diety. Nicméně tuky je zapotřebí dodávat tělu v optimální podobě a poměru a to zejména ty, které si samo neumí vyrobit neboli esenciální. Většina významných mastných kyselin je odvozena z dvou esenciálních kyselin (EMK) Omega3 a Omega6. Standardní strava dnešního člověka buď těchto kyselin obsahuje naprosto žalostně nepostačující množství, případně je obsahuje v nevyhovujícím poměru 1:10 a vyšším. Konopné semeno obsahuje tyto kyseliny v ideálním poměru 1:3, které je lidskému tělu nejbližší. Je prokázáno, že tuky s nevyváženým poměrem EMK mají na organismus škodlivé účinky. Konopné semeno obsahuje i kyselinu gama-linolenovou, která má antioxidační účinky a pomáhá při snižování hladiny cholesterolu podobně jako ostatní rostlinné tuky.

Fytoterapeutické účinky konopného oleje: 
- posiluje imunitní systém člověka při fytoterapii pacientů trpících rakovinou, kardiovaskulárními nemocemi, zakrněním žláz, žlučovými kameny, ledvinovou degenerací, suchou kůží, nemocných AIDS, akné a menstruačními problémy 
- snižuje možnost srdeční příhody, redukuje tuk v krvi
- potlačuje záněty 
- při přípravě pomazánek, marinád a salátů. 3-4 lžičky konopného oleje postačí na pokrytí denní dávky kyseliny linolové a linolenové. Podle druhu a místa růstu se podíl linolenové kyseliny v konopí pohybuje mezi 46-70%, tzn. mezi hodnotami oleje slunečnicového a sójového. Praktické je, že konopný olej je až do –15°C tekutý. Hodí se také k výrobě margarínu. 
- příznivé účinky na kůži a vlasy, zvyšuje příznivé účinky jiných látek (oleje z avocada, mandlí nebo jojoby). Konopný olej se vyznačuje výbornou roztíratelností. Působí proti vyrážkám a oparům.

Zpět na seznam bylin a plodin

 

Lapacho                                                                                                

Vnitřní vrstva kůry jihoamerického stromu Lapacho - Tabebuia impetigino. Indiáni ho nazývají strom Bohů a pro své účinky, které mají příznivý vliv na organismus, si získává přední místo mezi fytoterapeutickými čaji na celém světě.

Použití:

- na podporu a posílení obranyschopnosti organismu

- má silné tonizující vlastnosti

- pro správnou odezvu organismu při civilizačních chorobách jako např. cukrovka a alergie,

- na podporu odolnosti imunitního systému při infekcích a plísňích,kvasinkách

- na podporu správné funkce jater

- na podporu trávení,

Má pozitivní vliv na spánek a p. Používá se také při očistných kúrách. Nálev má výrazně červenou barvu a velmi příjemnou, jemnou chuť.

Příprava: 8 až 12g lapacha vaříme v 1 litru vody asi 5 - 6 minut. Odstavíme a necháme luhovat ještě 15 - 20 minut.

Zpět na seznam bylin a plodin

 

Maka - extrakt                                                                                       

Extrakt Lepidium meyenii je laboratorně připraven a obsahuje 4x více účinných látek, než surový produkt. Veliké plus extraktu Maky je jeho snadná příprava a snížení objemu potřebné suroviny. K dosažení stejného účinku stačí pozřít 4x menší množství, než je doporučeno u kořene. Navíc díky přiložené dávkovací lžičce, poměrně přesně odměříte potřebné množství. Extrakt je příjemné chuti a vůně.

Maka je celoroční dvouletá rostlina malého vzrůstu, dorůstá výšky až 15 cm. Má specifickou sladkou chuť a aroma. Pro své vynikající fytoterapeutické schopnosti se používá jako pomoc při různých onemocnění i jako vynikající doplněk jídel a pochutin. Často je také označována jako peruánská viagra pro své afrodisiakální učinky, viz studie Maky

Hlavní použití: - maka je prostředek, který se s úspěchem využívá jako posilující prostředek, při velké zátěži, na zpevnění kostí a svalů u sportovců, k rekonvalescenci po zlomeninách i jako prostředek pomáhající při rakovině, také při fytoterapii neplodnosti a pohlavních nemocí. Další použití: - jako posilující prostředek, navrací a posiluje vitalitu a zvyšuje odolnost organismu - při fytoterapii nádorových onemocnění (mírní vedlejší účinky radioterapie a chemoterapie) - usnadňuje hojení ran - urychluje regenerační procesy, napomáhá ke správnému vývoji kostí, šlach a svalů mladých sportovců a zabraňuje nadměrnému opotřebení kloubů a šlach - mírní stres, deprese, neurózy, chronickou únavu - jako prostředek zlepšující paměť - při fytoterapii anémie, tuberkulózy, nechutenství - při kožních onemocněních a akné - brání vzniku osteoporózy - při fytoterapii neplodnosti žen i mužů - harmonizuje stav organismu v období menopauzy, stimuluje sexuální aktivitu - při vysoké fyzické i psychické námaze.

Dávkování a způsob použití: 0,5g extraktu Maky rozmíchat v malém množství vody nebo šťávy a vypít nejlépe ráno při snídani a po-té to samé množstí po obědě max. 1 g denně. Součástí balení je dávkovací lžička, 1g extraktu maky = 12 vrchovatých dávkovacích lžiček.

Nepřekračovat doporučené denní dávkování. Výrobek není určen pro těhotné ženy, kojící ženy a malé děti. Nenahrazuje pestrou stravu. Skladovat v suchu a temnu, mimo dosah dětí.

 

 

Maté Rancho / Zelené maté                                                                

Zelená forma tradičního jihoamerického rostlinného čaje Maté z Cesmíny paraguajské. Obsahuje velké množství minerálů, vitamínů a antioxydantů( A, B1, B2, B3, B5, C, E, betakaroten, z řad minerálů mangan, hořčík, vápník, železo, fosfor, selen, hliník, draslík, křemík, různé kyseliny, alkaloidy, saponiny, flavonoidy, stopové prvky, asi 20 druhů aminokyselin). Díky vysokému obsahu kofeinu, theobrominu a theofylinu, má výrazné stimulační a povzbuzující vlastnosti, avšak bez většiny negativních účinků dostavujících se při pití kávy. Má příznivý vliv na trávicí systém a napomáhá látkové výměně,pravidelné pití napomáhá udržet zdravý chrup.

Nálev má zeleno-hnědou barvu a mírně kouřovou vůni. Chuť je silná, lehce svíravá a dlouhotrvající.

Příprava: Maté se tradičně připravuje v kallabase (nádobě vyrobené ze speciální tykvice) a pije se přes bombillu (kovová trubička se sítkem na spodní části). Připravit se ale dá v čemkoliv, i když s menším efektem. 10 g čaje do 0,5 l vody - teplota vody 80°C - louhovat přibližně 10 minut. Druhý nálev 85°C. Moderní je příprava ice Maté, kdy se maté přeleje ledovou vodou a nechá odstát cca 20 min poté scedit, dochutit citronem a dosladit.

Zpět na seznam bylin a plodin

 

Mladý ječmen                                                                                        

Štáva z mladého ječmene je enzymatickou bombou pro náš organismus. Je plná  vitamínů, nimerálů, aminokyselin a enzymů. Díky jeho nenapodobitelné kombinaci dokáže působit alkalizačně, antioxidačně a upravovat životně důležité procesy v lidském těle.

Mladý ječmen je považován za nutričně nejhodnotnější trávu na světě.Mladý ječmen obsahuje betakaroten, vitamíny A, B1, B2, B5, B6, C, E, K, niacín, biotin, kyselinu listovou, široké spektrum aminokyselin: Alanín, Methionín, Arginín, Fenylalanín, Prolín, Serín, Glycín, Treonín, Histidín, Tyrosín, Izoleucín, Valín, Leucín, Lyzín, Kyselina aspartamová, Kyselina glutamová. Minérály jako draslík hořčík, křemík, zinek, vápník, ale především enzymy a chlorofyl

Mladý ječmen má silný alkalizující účinek v těle. Účinně neutralizuje zakyselení organismu a reguluje tedy problémy spojené s ním. Obsahuje látky silně antioxidační, které zabraňují stárnutí organismu a pravděpodobně mají zajímavý protirakovinový účinnek. Další látky obsažené v mladém ječmenu detoxikují organismus, zabraňují vstřebávání karcinogenních látek ze zažívacího traktu a zažívací trakt čistí. Velký obsah chlorofylu má přímý vliv na hladinu hemoglobinu, podporuje zásobení tkání kyslíkem a pomáhá odstraňovat těžké kovy a chemikálie z krve.

Tradiční užití: 2x denně čajovou lžičku rozmíchat ve vodě, šťávě, či džusu a vypít nalačno.

V dnešním světě jsou zelené potraviny jako mladý ječmen, chlorella,spirulina naprosto nepostradatelné pro správnou funkci organismu. Naše tělo se setkává s cizorodými látkami a jedy, které se v těle ukládají, díky tomu klesá jeho výkon, přichází únava, rychleji stárne a nemoci nevyjímaje. Zelené potraviny poskytují jakýsi štít přírody proti civilizačním chorobám. Již 10 denní užívání vede k pocitu nabité energie a lehkosti.

" Horký test "

V usušené šťávě z mladého ječmenu je vysoké procento nedenaturovaných bílkovin. Pokud zalijeme šťávu z mladého ječmene vařící vodou bílkoviny denaturují (stejně jako bílek z vajíčka) a srazí se na povrchu, čím je po-té zbylá tekutina ve sklenici čistší, tím je produkt kvalitnější. Pokud zalijeme rozemletou sušenou rostlinu, nic se nestane, jelikož velké procento vlákniny zabrání pospojování denaturovaných bílkovin.

Zpět na seznam bylin a plodin

 

Mladý ječmen Green Ways                                                                   

Účinným prostředkem v boji proti překyselení organismu je nápoj z mladého ječmene.

Ječmen Green Ways obsahuje celou škálu biologicky aktivních látek, jejich neúplný výčet uvádí tabulka základních nutričních hodnot - viz. níže. 

O hodnotě nápoje z Ječmene rozhoduje nejen složení, ale i forma zpracování. Ječmen GW je zpracováván maximálně šetrně, a obsahuje proto široké spektrum živých enzymů. Díky krátkému, minutovému sušení ve sprayové sušičce při teplotě max. 31 °C je Ječmen GW „živým“ produktem. Enzymatická aktivita byla změřena u 20 známých enzymů, jako např. u superoxiddismutázy, cytochromoxidázy a dalších. Pro zachování enzymatické aktivity udržujte balení v suchu, chladnu a temnu a při přípravě nápoje používejte vodu studenou, nebo maximálně vlažnou.

Ječmen GW neobsahuje žádné přísady, jde o zcela čistý přírodní produkt. Prášek z listů ječmene neobsahuje lepek (gluten), není pasterován a je maximálně vstřebatelný.

 

Složení

 

Užitek Ječmene Green Ways

 

Ječmen Green Ways je svěží, enzymatický nápoj plný biologicky aktivních látek. Představte si mladou rostlinku ječmenné trávy, jak klíčí, proráží tvrdou krustu zeminy a dynamicky roste směrem vzhůru ke slunci. Tento druh energie a vlastností nám rostlinka předává. Sklízena je v období své nejvyšší vitality, kdy přímo saje nesmírné množství živin a energie ze země, vody, vzduchu a slunce. V tichu svého rostlinného těla zpracovávají základní stavební kameny a přetvářejí je na složitější látky. Ty potom ve svém těle předávají všem nadřazeným životním formám.

Zelené potraviny – a nápoj z mladého ječmene je jedním z příkladů – můžeme vnímat jako pomyslnou potravinovou základnu. Podobně jako jsou pevné základy předpokladem úspěšné a bezpečné stavby rodinného domu, jsou zelené potraviny předpokladem pevnosti a bezpečí našich jídelníčků. Tento druh vnímání role zelených potravin je důležitější než bádání nad seznamy izolovaných účinných látek a jejich izolovaných účinků. Hans Günter Berner v knize „Hladovění nad plným hrncem“ vykresluje človíčka, který se cpe, tloustne, ale přesto umírá na nutriční podvýživu... Vyčerpaná půda živí „hladové” plodiny. Ty zase sytí nás, a proto, i přes špeky okolo vlastního pasu, umíráme hlady.

 

Návod k použití a doporučená denní spotřeba

 

Dvakrát denně čajová lžička Ječmene GW. Zelené potraviny se užívají ideálně nalačno, tedy 30 minut před jídlem nebo 2 hodiny po jídle, vždy však s nejméně hodinovým odstupem od klasických léků. Zelené potraviny můžeme vnímat jako „koncentrovanou“ zeleninu, proto obecně platí, že dávkování závisí na životním stylu uživatele. Předávkování nápojem z ječmene (podobně jako předávkování zeleninou) nehrozí a poddávkování je zbytečné.

Zpět na seznam bylin a plodin

 

Mochyně peruánská                                                                                

Plody Goldenberries mají těžce popsatelnou příjemně ovocitou chuť, rozlévající se po celém jazyce. Vzdáleně připomíná pomeranče a limetky, přičemž voní po karamelu. Tato chuť během několika okamžiků transformuje mezi ovocnou lehkou a hutnou sladkokyselou a opět nazpátek. Důležité je přivonět a nechat se unést dálkou peruánské přírody, na níž našinec není při chuťi zvyklý.

Mochyně peruánská - goldenberries má vysoký obsah vitamínu C a je též uznávaným zdrojem rutinu a vitamínu A. Díky této kombinaci působí silně antioxidačně, ochraňuje buňky před degenerací - tedy stárnutím a taktéž působí stimulačně na imunitní systém. Slouží jako obrana před viry a bakteriemi. Díky těmto a dalším obsahovým látkám, nezvyklím u ovoce (příbuznost s rajčetem) jako jsou minerální látky a další vitamíny např. B ,se řadí k elixírům mládí a její užívání je vysoce prospěšné pro celý organismus včetně chuťových buněk. Navíc má mochyně velice nízký glykemický idex a je tak zdravou chutnou sladkostí.

Další silnou vlastností mochyně peruánské je její dezinfekční účinek na trávicí trakt a močový systém - pomáhá při jeho zánětech.

Použití: Mochyni peruánskou používáme jako superfood, tzn. jako doplněk stravy výrazně přispívající ke kvalitě života. Samozřejmě je to ovocná pochoutka, kterou díky svojí přírodní podstatě lze konzumovat prakticky neomezeně - tělo přijme pouze nezbytné látky, zbytek vyloučí. Pro její ochraný a antioxidační účinnek užíváme od 10g do 40g denně. Lépe rozdělit na 2 - 3 dávek vždy po jídle jako zdravý zákusek.

 

Noni                                                                                                        

Naše mochyně peruánská - Physalis Peruviana je autentický produkt, nevyšší kvality z peru. Pozor na jinné "supermarketové" mochyně, nemají tytéž chuťové ani výživové vlastnosti.

Plody Goldenberries mají těžce popsatelnou příjemně ovocitou chuť, rozlévající se po celém jazyce. Vzdáleně připomíná pomeranče a limetky, přičemž voní po karamelu. Tato chuť během několika okamžiků transformuje mezi ovocnou lehkou a hutnou sladkokyselou a opět nazpátek. Důležité je přivonět a nechat se unést dálkou peruánské přírody, na níž našinec není při chuťi zvyklý.

Mochyně peruánská - goldenberries má vysoký obsah vitamínu C a je též uznávaným zdrojem rutinu a vitamínu A. Díky této kombinaci působí silně antioxidačně, ochraňuje buňky před degenerací - tedy stárnutím a taktéž působí stimulačně na imunitní systém. Slouží jako obrana před viry a bakteriemi. Díky těmto a dalším obsahovým látkám, nezvyklím u ovoce (příbuznost s rajčetem) jako jsou minerální látky a další vitamíny např. B ,se řadí k elixírům mládí a její užívání je vysoce prospěšné pro celý organismus včetně chuťových buněk. Navíc má mochyně velice nízký glykemický idex a je tak zdravou chutnou sladkostí.

Další silnou vlastností mochyně peruánské je její dezinfekční účinek na trávicí trakt a močový systém - pomáhá při jeho zánětech.

Použití: Mochyni peruánskou používáme jako superfood, tzn. jako doplněk stravy výrazně přispívající ke kvalitě života. Samozřejmě je to ovocná pochoutka, kterou díky svojí přírodní podstatě lze konzumovat prakticky neomezeně - tělo přijme pouze nezbytné látky, zbytek vyloučí. Pro její ochraný a antioxidační účinnek užíváme od 10g do 40g denně. Lépe rozdělit na 2 - 3 dávek vždy po jídle jako zdravý zákusek.

Zpět na seznam bylin a plodin

 

 

Ostropestřec mariánský                                                                          

Ostropestřec mariánský plod (Fructus cardui Mariae). Surovina pro bylinný čaj. Semeno ostropestřce mariánského podporuje vylučování a tvorbu žluče. Droga zlepšuje regeneraci jaterních buněk, ovlivňuje tvorbu žluči a podporuje látkovou výměnu v organismu. Také proto se ostropestřec používá především jako stimulant jaterních funkcí při různých chorobách a stavech ohrožení jater, k očistě organismu.

Ostropestřec mariánský je opravdový gigant v boji s nejrůznějšími jaterními problémy, je velice vhodný k celoroční detoxikaci organismu, tuto jeho nejzákladnější vlastnost pocítíme především na jaře, kdy je tělo po zimě zesláblé a jsou v´něm nahromaděny toxiny, které způsobují únavu a pocit otupělosti.

Pouužití: Semena dodáváme celá, zachovají si tak delší dobu čerstvost, avšak je nutné je před přípravou čaje rozdrtit, aby došlo k účinému vylouhování. Na přípravu čaje použijeme jednu lžíci rozdrcených plodů, zalejeme vroucí vodou a necháme 15min louhovat. Je také možné 2x denně rozkousat a pozřít 1 čajovou lžičku.

Zpět na seznam bylin a plodin

 

Pohanka                                                                                                 

Pohanka je velice zdravá a výživná bezlepková potravina bohatá na vitamíny, stopové prvky a 18 druhů aminokyselin. Ze stopových prvků obsahuje např. selen, zinek, mangan, měď a jiné stopové prvky. Dále obsahuje vitamíny skupiny B (vitamín B1-thiamin, vitamín B2-riboflavin, vitamin B3-niacin), vitamín C a E. Velmi důležitou látkou obsaženou v pohance je cholin - látku která pomáhá regenerovat jaterní buňky a zajišťuje přenos nervových impulsů do mozku a do nervosvalové ploténky a rutin, označovaný také jako vitamin P. Rutin zpevňuje cévní stěny, brání tvorbě krevních sraženin, snižuje také hladinu cholesterolu. Dále pomáhá zvyšovat účinek vitaminu C (proto je i v lécích kombinován rutin s vitaminem C). 

Pohanka je vhodná pro osoby trpících výskytem křečových žil, pro osoby s vysokým tlakem nebo aterosklerózou.

V období chřipek a nachlazení je konzumace pohanky vhodná pro zvýšení imunity, dále je doporučována i jako doplněk stravy při léčbě oparů.

Co je pohanka - rostlina?

Pohanka původně pochází ze střední Asie, kde lidé věřili, že tělu dodává silnou a zahřívající energii a do Evropy byla dovezena ve středověku. Není to typická obilovina, ale je řazena k rostlinám rdesnovitým. Důvodem toho, proč je k obilovinám řazena, je to, že její semena jsou moučnatá a používají se k výrobě mouky. 

Zpět na seznam bylin a plodin

 

 

Rakytník řešetlákový                                                                             

Rakytní řešetlákový je rostlina známá již v dávné minulusti. Tradičně užívaná v lidovém léčitelství Ruska, Sibiře i některých částí Číny.

Rakytník obsahuje vitamín A, C, E a K. Dále obsahuje flavonoidy, karotenoidy, karoteny, kyselinu listovou, provitamín D, fytoncidy, třísloviny, minerální soli (železo, bór, mangan), organické kyseliny a nenasycené mastné kyseliny. Vitamínu C má asi 10x více než citrusové plody. Traduje se, že jediný plod rakytníku má toliko vitamínu C, co tělo potřebuje na celý den.

Vysoký obsah těchto látek předurčuje rakytník pro použítí při nedostatečné imunitě, v době nachlazení, chřipek, či jako prevence před těmito virózami,ale je dokázán i účinek rakytníku při boji se stafylokoky, čí bakteriemi zažívacího traktu včetně salmonelózy. Rakytník se uplatňuje i při zánětech močových cestči pohlavního ústrojí.

Rakytník jako vitamínová bomba je vhodný jako doplněk stravy pro všechny vytížené kategorie ( sportovci, děti, starší lidé ), ale také jako posilující prostředek při namáhavých cestách, udržující koncetraci a bdělost.

Poměrně přesně je popsán blahodárný vliv rakytníku na zažívací ústrojí a trávicí trakt. Rakytník použijeme jako první pomoc při bolestech žaludku, pro stimulaci zažívání. Rakytník zlepšuje vylučování trávicích enzymů i žluči a je pro to vhodný při jejich nedostatku.Výborně působí na játra a slinivku, jenž ochraňuje.

U rakytníku nebyly zjištěny žádné vedlejší účinky, je vhodný i pro dlouhodobé užívání.

Tradiční užití: Lžičku sušeného plodu zalejeme 250ml vroucí vody a necháme cca 10 min. louhovat. Plody pro jejich příjemné aroma můžeme přidat i k jakémukoliv čaji a zvýšit tak jeho hodnotu.

Zpět na seznam bylin a plodin

 

Rooibos                                                                                                 

Rooibos latinsky Aspalathus linearis je bobovitá rostlina, používaná na výrobubylinného čaje. Již přes mnoho generací je tento nápoj populární v Jižní Africe a nyní se už konzumuje v mnoha zemích po celém světě. První sklizeň je za půl roku od výsadby. Poté se sbírá do vaků a drtí se. Listy prochází fermentací a získávají výraznou červenohnědou barvu. Ovšem vyrábí se taktéž zelený rooibos, jenž je nefermentovaný a taktéž ho zde nabízíme.

V Jižní Africe je běžné pít rooibos spolu s mlékem a cukrem, avšak v ostatních částech světa se většinou podává bez těchto přísad. Vůně rooibosu je často popisována jako sladká a mírně ořechová. Dá se ještě vylepšit,či zvýraznit rychlým povařením. Běžně ovšem stačí zalít vroucí vodou a nechat 5 min louhovat.

Rooibos přirozeným způsobem pomáhá udržovat tělesnou váhu na optimální výši. Nutkavá potřeba „ pořádně se naprat" vzniká z nervového napětí.Díky jeho jedinečnému složení má popíjení rooibosu pozitivní vliv na lidi s onemocněním srdce a cév, vysokým krevním tlakem, zvýšenou hladinou cukru v krvi nebo žaludečními potížemi. Rooibos také působí proti alergickým reakcím, zmenšuje ekzémy a podráždění kůže. Především účinné látky Querzetin a Querzitrinpozitivně působící na vznik hormonu štěstí Serotoninu jsou důvodem toho, proč je rooibos doporučován při neurózách, stresu, úzkosti, podráždění, nespavosti nebo bolestech hlavy. Díky vysokému obsahu antioxidantů pomáhá v boji organismu proti účinku tzv. volných radikálů a snižuje riziko zhoubného nádorového bujení.

Čaje Rooibos obsahují vitamín C a řadu minerálních látek, například měď, železo, draslík, vápník nebo hořčík. Rooibos obsahuje také antioxidanty, především katechin o kterém se do nedávna myslelo, že je pouze v čaji. Šálek čaje Rooibos (bez cukru) navíc neobsahuje žádné kalorie. Kromě toho čaje Rooibos neobsahují kofein, a představují tak alternativní bezkofeinový nápoj, tudíž vhodný i pro děti, kojence a těhotné matky. Dalším pokladem obsaženým v rooibosu je pinitol, který pomáhá při cukrovce.

Použití: 8-10g čaje, 0,5l vody, teplota vody 90-100°C, doba louhování 5-6 minut.

Zpět na seznam bylin a plodin

 

Schizandra čínská / Klanopraška                                                            

Pozor dovážíme pouze nejkvalitnější plod Schizandry. Naše Schizandra se odlišuje dobou sběru a šetrným sušením, po kterém získává sytě tmavou rubínovou barvu. Jen ta je zárukou dostatečného množství účiných látek. U nekvalitně sušených pozdě sklízených plodů klanoprašky převládá tmavá až černá barva. Tyto nejsou kvalitní a mají ve většině nizký obsah účiných látek.

Schizandra čínská je bylina I. řádu tradiční čínské medicíny. Patří mezi nejcenější adaptogeny, se silným stimulačním a detoxikačním účinkem. Je využívána jako tonikum - stimulant úspěšně používaný proti únavěpři sportu i na dlouhé noční cesty. Lze ji s úspěchem použít i proti chronickému únavovému syndromu. V dávce 1 - 3g odstraňuje již vzniklou únavu a vyčerpání, zkracuje dobu reakce a evokuje okamžitý nárůst výkonu. Narozdíl od přípravků obsahujících kofein, nevyvolává Schizandra žádné nežádoucí účinky, a povzbuzení má celkově příjemnější průběh. Klanopraška ve stimulujících dávkách je mnohem účinější než kofein a její účinek trvá až 6 hodin, nicméně při pozření nerozkousaných plodů přichází až za 30 - 60 minut. Rozkousáním či připravením nálevu z drcených plodů se tato doba výrazně zkracuje.

Schizandra má velice silný adaptogení účinek a již po několika dávkách je patrné postupné odbourávání nepřirozené stresové reakce organismu (viz. účinky adaptogenů). Klanopraška čínská se dokonce ukázala vhodná fytoterapii astetických a ateticko-depresivních stavů. Její pravidelné užívání navozuje psychickou pohodu. Zde je ovšem nutné dávkování snížit a rozdělit do několika dávek.

Schizandra a v ní obsažené látky působí silně antioxidačně (silněji než vit. C i E ) a spouštějí detoxikační procesy v játrech, čímž navozují celkovou pohodu organismu. Je vhodná i v případě diabetického poškození. Výrazně normalizuje jaterní funkce a to tak silně, že způsobuje nárůst aktivní jaterní hmoty.

Účinné látky: Lignany, Deoxyschizandrin, gomisin, schizandrin,gomisin K3, wuweizisu C, schizanhenol, Gomisin C, Gomisin A, Gama-schizandrin.

Tradiční užití:

Stimulační efekt: 1- 3 g 60min před požadovaným výkonem.

Adaptogení - antistresový efekt: Do 2 až 3 dávek rozdělit 1g. Vhodno ráno začít 0,5g a pokračovat během dne 2x 0,25g nebo 2x denně 0,5g

Pro snažší dávkování 1g schizandry čínské obsahuje cca 10ks podů.

Občas se na plodech vyskytuje bílé ojínění, toto není závadné, jedná se o krystalizaci cukru a kyseliny citrónové vlivem tlaku (při vakuovém balení nebo skladování většího množství na sobě). Od plísní je toto ojínění snadno rozpoznatelné, letmým olíznutím jazykem, kdy je cítit vynikající sladko-kyselá chuť. Hovoříme zde samozřejmě o cukrech a kyselině přirozeně se vyskytujících v plodech. Plody neobsahují žádná aditiva.

Zpět na seznam bylin a plodin

 

Vilcacora                                                                                                 

Vilkakora latinsky Uncaria tomentosa nebo Vilcacora, Uňa de Gato Kočičí dráp, Cat´s claw je „královnou" mezi peruánskými léčivými bylinami a jednou z hlavních složek všech léčebných kúr. Je to velká popínavá rostlina, někdy označována za liánu.

Hlavní použití: - při fytoterapii rakoviny všech druhů, při gastrických potížích, jako prostředek pro posílení imunity a prevence proti nemocem. Vilcacora tvoří základ všech léčebných kúr. Další použití: - při nádorových onemocněních - zlepšuje stav cév, zabraňuje vzniku krevních trombů - při zánětlivých onemocněních trávícího traktu, Crohnova choroba - při zánětech tlustého střeva, narušení bakteriální flóry tlustého střeva - při diabetes, cirhóze - při chorobách spojených s poškozením funkce imunitního systému - při chronickém únavovém syndromu - při chronické infekci horních cest dýchacích, záněty vedlejších dutin nosních - jako prevence virových onemocnění (chřipky), astmatu - při zánětech kloubů, revmatizmu a artritidě - pro zlepšení metabolismu ledvin - při parazitních onemocněních - při oběhových chorobách.

Dávkování a způsob přípravy: 1 lžíci sušené kůry vložit do 1 litru studené vody, přivést k varu a nechat vařit na mírném ohni 15-20 minut. Odcedit a pít 3x denně sklenku odvaru. Nedoporučuje se těhotným, kojícím ženám, dětem do 3 let a lidem před nebo po transplantaci orgánů. Skladovat na suchém a tmavém místě, mimo dosahu dětí. Odvar je barvy červené s viditelnou jiskrou a čistotou.

Zpět na seznam bylin a plodin

 

Zelený čaj                                                                                             

Zelenému čaji se připisuje řada zdravotních účinků, z nichž mnohé dosud nebyly vědecky potvrzeny. Tato tvrzení, pro která chybí vědecké důkazy jsou vypsána zde:

  • zastavení některých neurodegenerativních onemocnění, jako jsou Alzheimerova nebo Parkinsonova choroba,
  • prevence a léčba rakoviny [1],
  • léčba sklerózy multiplex ,
  • prevence degradace buněčných membrán neutralizací šíření volných radikálů (což nastává při oxidačních procesech) [2],
  • snížení negativních účinků cholesterolu LDL („špatný cholesterol“), snížením úrovní triglycerinů a zvýšením produkce cholesterolu HDL („dobrý cholesterol“) [3],
  • zvýšení oxidace tuků (pomáhá tělu využít tuk jako zdroj energie) a podpora látkové výměny [4],
  • japonští výzkumníci tvrdí, že pokud vypijete denně pět šálků zeleného čaje, spálí vaše tělo navíc 70 až 80 kalorií. Dr. Nicholas Perricone, specialista na boj se stárnutím, tvrdil v televizní show, že pokud člověk pije čaj namísto kávy, výrazně během 10 týdnů zhubne [5],
  • Existují také negativní účinky při nadměrném pití čaje, kvůli velkému množství kofeinu v zeleném čaji. Vedlejší účinky z množství kofeinu v těle mohou být nevolnost, nespavost a časté močení

Zpět na seznam bylin a plodin